Interview met Natasja Alers: Grauzone komt naar Den Haag
Aankomende zondag 17 juli is er een speciale editie van Grauzone in het Zuiderparktheater. Het is een opstapje naar de geheel vernieuwde editie in februari, dat zich rondom het Paard van Troje gaat plaatsvinden. 3voor12 Den Haag sprak met organisator en oprichtster van Grauzone Natasja Alers over de verhuizing van Grauzone en de Summer Special in het Zuiderparktheater.
Tekst: Frank de Jong 11 juli 2016
Het ontstaan van het festival is eigenlijk geleidelijk gegaan. Zo legt Natasja Alers uit: “Ik organiseerde heel veel concerten in Amsterdam, omdat ik daar woonde en toen dacht ik misschien moet ik die concerten bundelen en samenbrengen tot één festival. Dat was onder Trish Trash Bookings en toen bedacht ik eigenlijk dat al die concerten één festival moesten worden. Eigenlijk alle bandjes die ik tof vond heb ik toen samengebracht. Wat ik heel erg belangrijk vind met het Grauzone festival is het blootleggen van de wisselwerking tussen kunst en muziek en underground en alles wat daartussenin zit.”
“Die wisselwerking houdt in dat artiesten die een boek hebben geschreven die komen dan weer terug op een symposium of een film die wordt getoond. Bijvoorbeeld de no wave documentaire waar Lydia Lunch (Teenage Jesus And The Jerks) dan weer inzit. Die verbinding is de structurele leidraad voor Grauzone.”
Summer Special zondag 17 juli
De programmering van het festival gaat breder worden volgens Natasja Alers. Op 17 juli is er een Summer Special in het Zuiderparktheater. En daar valt die verandering in programmering al op. “Niet alleen jaren ’80 postpunk maar ook meer krautrock, meer psychedelische rock en meer indie. Dus er komen wel steeds meer invloeden bij. En misschien ligt dat ook wel aan mijn eigen muziek.” The Cosmic Dead is meer psychedelisch en Radar Men From The Moon is krautrock. Pelada is met synthesizer. Punk gemixt met techno.”
Ook de Haagse band Tonomats komt en dat blijkt een bewuste keuze. “Ik vind surf echt te gek. Als je kijkt naar The Scientists of The Dead Kennedy’s, daar zit zoveel surf gitaar in. Misschien dat ik als diskjockey een bepaalde baslijn terughoor in een totaal ander genre en dat ik dat dan in verband leg, maar dat is ook met die geluiden. Ik denk dat het heel erg om de sfeer gaat. Om een bepaalde sfeer te creëren.”
Er zijn films te zien en muziek. “Geen lezingen, want daar is het programma te krap voor. Er is maar één podium waar bands en DJ’s te zien zijn. En de films worden op een andere locatie gescreend. Het is een soort voorproefje naar het festival toe. Zeker voor mensen die het festival wel kennen, maar of ervan hebben gehoord maar nooit zoiets hadden van ik ga ervoor naar Amsterdam. Om mensen juist te introduceren en kennis te laten maken met Grauzone.”
Grauzone 2017
De vernieuwde editie van Grauzone zal plaatsvinden in Prins 27 en het Paard van Troje. Ook komt er een pre-party. Maar welke vorm neemt het aan? “We beginnen met één dag en dan kijken we hoe het loopt. In Den Haag zie ik gewoon meer kansen dan in Amsterdam. Ik zie hier andere plekken die makkelijker zijn om mee samen te werken. Ik ben bezig met headliners. Ja, er gaan ook een paar Haagse bands komen. Paar grote namen en daaromheen andere bands. Maar dat zijn wel bands die niet zo vaak komen. Killers bands boeken, dat is de bedoeling.”
Namen voor de aankomende editie kan Natasja nog niet verklappen. Daarvoor zullen we nog even moeten wachten. Wel geeft Natasja aan dat de acts aan een aantal eisen zal voldoen. “Mijn voornaamste criterium voor de programmering is dat het echt is. Het moet echt gemeend en het klopt daardoor. Het moet puur zijn. Ik denk dat muziek of welke vorm van kunst wel echt gewoon een pure vorm van gemeend gevoel is. Niet zo van: ik begin een bandje en het moet zo en zo gaan klinken dan is zo’n band al gedoemd om te mislukken.”
“Het festival komt uit een DIY-scene. De artiesten hebben alles in eigen handen. Het moet echt zijn. Organisator Natasja komt daar zelf ook vandaan. “Ik begon uit te gaan in de Blauwe Aanslag en later de Piraat in Den Haag. Dat zijn de plekken waar ik ben begonnen. Bijvoorbeeld ook de posters, ik maak al die posters gewoon zelf. Ik laat dat niet door een ontwerpbureau doen.”
Grauzone Summer Special
De keuze om Grauzone in Den Haag te organiseren is niet zomaar. Naast de rijke historie van het Paard van Troje zijn er een aantal andere redenen. “Ik wilde eigenlijk gewoon verder kijken. Je wilt grenzen gaan verleggen, op een gegeven moment wil je ook uit je comfortzone stappen. Ik denk dat dat heel belangrijk is. Ik weet nu hoe het werkt in Amsterdam, laten we eens kijken hoe het werkt in mijn eigen stad. Ik ben eigenlijk zelf Den Haag weer aan het herontdekken als Hagenees die in Amsterdam woont. Wat voor mij een heel nieuw proces is en dat vind ik super interessant.”
Het is vooral de bedoeling om de sfeer van vorige edities te behouden. Zo vertelt Natasja: “Ik denk niet dat de sfeer heel anders zal zijn, omdat Grauzone toch best een following heeft. Een gemoedelijke en fijne sfeer. Veel muziekliefhebbers. Er is eigenlijk geen publiek dat geweest is waarvan ik zei dat wil ik niet op mijn festival hebben. Soortgelijk als in Amsterdam. Heel open, het is een ontdekkingsreis die je als bezoeker aangaat. Je hebt al die verschillende zalen. Hier speelt een bandje en hier speelt een bandje. Je gaat gewoon kijken en je gaat gewoon op een soort ontdekkingstocht.
Naast de Summer Special en de vernieuwde editie in februari is er nog meer om naar uit te kijken. “Het idee is om ook aan te haken op verschillende Haagse festivals.” Wees dus niet verrast als er op een bekend Haags festival ineens een Grauzone podium opduikt. “Ik denk dat die samenwerking heel belangrijk is. Den Haag is een vrij kleine stad, het is heel belangrijk om samenwerkingspartners op te zoeken. Vooral in Den Haag. Om een breder publiek te krijgen en te introduceren naar het festival toe. Daarnaast ook dat het aanbod dat Grauzone biedt dat dat voor de stad van toegevoegde waarde heeft.”
Verwacht van Grauzone dus muziek, films, kunstwerken en lezingen die allemaal op een manier met elkaar verbonden zijn. Combineer dat met jonge artiesten uit Den Haag, die zowel vanuit de muziek- als de kunstwereld komen. Zondag 17 juli in het Zuiderparktheater kan je alvast kennis maken met het festival. “Ik wil Grauzone naar een hoger niveau tillen. Ik wil niet dat het alleen maar blijft steken bij muziek.” Aldus Natasja Alers.
Bron: 3voor12 Den Haag